bøger i vindueskarm

Personalet anbefaler - marts 2021

06.03.21
Se hvad bibliotekets personale læser i Corona-tiden: Denne gang med krimier, graphic novels, science fiction- og fantasy serier, en roman om tidsrejser samt en smuk og stærk islandsk klima-roman.

LINK til de anbefalede titler finder du nederst på siden.


Tiden og vandet af Andri Snær Magnason (bog)
Med TIDEN kommer VANDET og dækker vores levesteder, samtidig med at millioner af levende væsner mister deres livsgrundlag, når Himalayas gletchere forsvinder og floderne tørrer ud. Hvor Greta prøver at råbe magthaverne op, hvisker Andri om “den hvide støj” som skjuler vor tids klimaudfordringer. Med ægte islandsk fortællekunst, kobler han de gamle sagaer og en dramatisk natur sammen, i et epos om slægters gang og udviklingens fremadstormende konsekvenser for de næste to generationer. 
En bog fyldt med skønhed og kærlighed til det liv, hans bedsteforældre gav i arv. Ikke kun til mennesket, men til den natur der giver Island sin unikke position. Jeg ville ønske at bogen var en roman vi kan lægge fra os med et suk, men forfatterens ambition er at formidle det ubegribelige budskab, som forskere og specialister forsøger at få os til at forstå. Det lykkes, og jeg sidder med sorg i hjertet og kniber en tåre. Vi har købt ét eksemplar - den burde stå på alles læseliste når det gælder vores fremtid.
Anbefalet af Tove


Jeg har slugt de 3 første af Maria Adolfssons Doggerland krimier og jeg er fan.
Hovedpersonen, den midaldrende Kriminalassistent Karen Eiken Hornby, er en god blanding af Jussi Adlers Karl Mørck og Elly Griffiths Ruth Galloway, og har, trods en tragisk fortid og et halvgnavent gemyt, et hjerte af guld og en lille men loyal vennekreds. Man følger Karen og vennerne igennem diverse genstridigheder, og holder af og hepper på dem alle sammen. Handlingen udspiller sig i Doggerland, som er en fiktiv øgruppe i Nordsøen mellem Danmark og Storbritannien, hvor det barske vejr og landskab, bidrager til stemningen som er alt fra hyggelig og munter til neglebidende. Som ofte i første bind af en serie skal man  lære personer og miljø at kende, men jeg lover, at det er besværet værd.
Jeg giver bøgerne ”Fejltrin”, ”Stormvarsel” og ”Mellem djævelen og havet” de varmeste anbefalinger med på vejen og håber snart, at høre nyt fra Doggerland
 ('3. bd. Mellem djævelen og havet' er ny og kan ikke reserveres endnu, red.).
Anbefalet af Rikke


En graphic novel er en strålende måde at læse en bog – forklædt som tegneserie.
Man får viden og dybde som var det en bog – og man får de smukke og fede streger fra tegneserien. I en graphic novel er det både handling og streg, som er afgørende for om man kan lide den. Personligt skal jeg kunne lide tegne-måden og farvesammensætningen før jeg lokkes til at læse en graphic novel.
Som voksen kan man sagtens ”tillade” sig at læse et par graphic novels i ny og næ. Mine tre favoritter er:

Logicomix af Apostolos Doxiadis, Alecos Papadatos (Graphic novel)
Den gennemgår filosofiens historie. Tegningerne er vidunderlige og historien sætter gang i de store tanker – som varer længe. Denne graphic novel kan man læse mange gange og få noget nyt ud af den.

HCØ af Henrik Prætorius, m.fl. (Graphic novel)
Den handler om H. C. Ørsteds liv, eksperimenter og opdagelser indenfor naturvidenskaben – i samspil med andre af tidens forskere. Vi læser om hans rejser til Paris (og hjem igen til fods!), hvor han blev grinet ud af videnskabsfællesskaberne - for bagefter at blive anerkendt. Takket være hans opdagelser (og insisteren), har andre senere kunnet opfinde moderne teknologi, som vi har gavn og glæde af i dag. 

Asterios Polyp af David Mazzucchelli  (Graphic novel)
Om et livsskifte i en ældre akademikers liv. Stregen er til at starte med forvirrende, pga. den tredelte og trefarvede omrids, men handlingen er god og giver stof til eftertanke. Hovedpersonen tænker og konverserer gennem historien med en kvinde.
Anbefalet af Alexander


The selection af Kiera Cass (bog + ebog)
The selection handler om pigen America, der lever i et samfund hvor afstanden mellem rige og fattige er gigantisk. Alle er inddelt i kaster, hvor der er alt fra de kongelige ettere til de fattigste ottere, der lever som tiggere. Americas familie er femmere, så hvorfor bliver hun ikke glad, når hun får chancen for at deltage i konkurrencen om at blive gift med prinsen og blive etter? America har sine egne planer for livet, så hun vil helst ikke melde sig ind i en konkurrence om at vinde en håbløst selvoptaget og forkælet prins. En aftale med moren får hende dog til at melde sig til lodtrækningen alligevel, og inden hun ved af det, befinder hun sig på slottet sammen med 34 andre piger, der alle kæmper om prinsens hånd.
The Selection er den første bog i en virkelig god og spændene serie, der handler om kærlighed, rivalisering og venskab. Jeg kan virkelig godt lide denne serie, fordi den, på trods af dens længde, er fængende hele vejen igennem. (fra 13 år)
Anbefalet af Emilie


Ravnenes hvisken af Malene Sølvsten (bog+ebog+netlydbog)
I Ravnenes hvisken følger man Anne, der har en evne til at se hændelser i fortiden. Anne selv er forældreløs, bor alene i en lille lejlighed, har ikke nogen venner, og skal til at starte på det lokale gymnasie. En nat får hun et forfærdeligt syn af en rødhåret pige, der bliver myrdet og ikke lang tid efter, begynder rødhårede piger i byen at blive dræbt.
Anne får 2 nye venner på gymnasiet, hvoraf den ene påstår at hendes forældre kendte Annes. Samtidig tror de fuldt og fast på nordisk mytologi, og prøver at overbevise Anne
om at tro på deres guder.
Ravnenes hvisken er en fantastisk fantasy-serie med både spænding og kærlighed, der virkelig forstår at fange læserens opmærksomhed. Jeg tror aldrig, at jeg har slugt en hel bogserie så hurtigt som denne her. (fra 14 år)
Anbefalet af Emilie


Maze runner - labyrinten af James Dashner (bog + netlydbog+ebog+mp3)
Maze runner er en science fiction-bogserie. Den første handler om en flok unge drenge, som er fanget i en lysning i midten af en gigantisk labyrint. Ingen af drengene kan huske mere end deres navn, og hver måned kommer der en ny til dreng til lysningen. Om natten lukker dørene til labyrinten, og beskytter drengene mod monstrene, der vandrer rundt derude. Imens ændrer vejene sig, og former en ny labyrint til den næste dag.
Hovedpersonen Thomas, vågner op i lysningen og gør det til sin mission at føre drengene ud af labyrinten.
Maze runner er afgjort en af mine yndlingsserier, specielt fordi alle bøgerne er lige så gode som den første. (fra 13 år)
Anbefalet af Emilie


Den tidsrejsendes kvinde af Audrey Niffenegger (bog + netlydbog-in english)
Tidsrejser er et kendt tema i film og bøger. Men denne bog er på trods af det uvirkelige, både troværdig og smuk. Det er en anderledes og original roman om kærlighed og tid og om smerten ved altid at savne. Bibliotekaren Henry har en genetisk sygdom som gør, at han ukontrolabelt falder ud af tid og rum. Hver gang finder han sig selv nøgen og frysende et helt andet sted, uden at vide hvornår han vender tilbage. På en af tidsrejserne møder han den lille pige Clare og kærlighed opstår. Da de endelig mødes i realtid, bliver de gift. Men Henry må fortsætte sine tidsspring og til tider ved de derfor begge mere om den andens fortid, nutid eller fremtid. Handlingen går over 80 år og slutter mere alvorligt, end man først tror. En meget velskrevet og underholdene bog, der er er filmatiseret, men filmen lever desværre på ingen måde op til sit forlæg.
Anbefalet af Lise

Materialer