dekorativ

Skærmtid og digital balance i børnefamilien

29.02.24
Børns skærmtid er noget, der ofte kommer under skarp kritik - og med god grund. Men det kan være svært at navigere mellem gode råd og løftede pegefingre, når man skal finde ud af, hvad der er rigtig for ens familie.

Vi har samlet en håndfuld bøger, der kan hjælpe med at italesætte familiens skærmtid overfor de yngste og give redskaber til jeres digitale værktøjskasse, så I selv kan finde de rammer, der passer bedst til skærmtid i jeres familie.

”Lille Kylling klik” (2014) af Jeanne Willis.

Der åbner sig en helt ny verden for den lille kylling, da hun for får sneget sig hen til bondemandens computer. På internettet kræver det kun ét klik, når man skal købe stort ind – og så kan man endda møde nye venner. Men ikke alt går, som den lille Kylling havde håbet, da hun faktisk skal mødes med sin nye ven fra internettet.

Anbefales som højtlæsning til børn mellem 3 og 5 år.

”Bo & Bella slipper skærmen” (2020) af Måns Gahrton.

Det er en meget velkendt situation i mange familier. Bo og Bellas far er træt af, at de altid sidder med hovedet ned i skærmen. Han synes i stedet, at børnene trænger til frisk luft og leg. Men dobbeltmoralen trænger sig hurtigt på, da far selv skal prøve at lægge mobilen fra sig.

Anbefales som højtlæsning til børn mellem 2 og 5 år.

”Ringo må ikke få firkantede øjne” (2021) af Martin Sommer.

Ifølge Ringo er iPad-tid den bedste tid. Men da Ringos far bliver bekymret for, at han får firkantede øjne af alt den tid, han bruger med sin iPad, må Ringo jo hellere give sig til at lave noget andet. I stedet giver han sig til at tegne far, men et mystisk, sort objekt dukker hele tiden op foran fars ansigt.

Anbefales som højtlæsning til børn mellem 5 og 7 år.

”Drengen i træet” (2023) af Marianne Iben Hansen

Her skal vi møde en dreng, der starter med at have en helt perfekt dag. Han er sammen med sin far, solen skinner og at han sidder med sin iPad, er kun prikket over i’et.  Den gode stemning bliver dog hurtigt afbrudt, da far skal bruge iPad’en og dét bliver for meget for den lille dreng. For hvordan i al verden kan man have en god dag, når man ikke kan bruge sin iPad?

For børn fra ca. 4 år og deres voksne

Til forældrene

”Generation skærm: en guide til forældre og andre med ansvar” (2023) af Nanna Schelde.

Gode råd findes der nok af, når man er forælder i en digital tid. Men hvordan finder du ud af, hvad der både er realistisk og hensigtsmæssigt, når det kommer til dine børns skærmtid? Og hvordan følger man med, når ens børn bliver ældre?

Her kan man finde gode råd og retningslinjer for, hvordan man navigerer internet og skærmtid, i en alder, hvor alt er under konstant udvikling.

Bogen anbefales til forældre.

”Dit digitale barn har brug for en voksen” (2018) af Lykke Møller Kristensen

Spil, venner og instagram – i dag findes det hele på dit barns mobil, så der er ikke noget at sige til, at mobilen er en stor del af deres liv. Men hvordan opdrager man og vejleder indenfor det?

Bogen fungerer som en god håndbog i at finde rundt i de unges digitale landskab, og hvordan man hjælper dem med at udvikle gode vaner.

Bogen anbefales til forældre.

Materialer