Museumsdirektør: Håndbog skal vække nysgerrighed på min ferie
Esrum Kloster og Møllegaards direktør, Birgitte Meisner Nielsen, skal have kortere bøger med eksistentiel og filosofisk inspiration med på ferie i år
Af Lea Braüner Larsen


I serien 'Mig & Min Sommerlæsning' har Gribskov Biblioteker inviteret kendte ansigter i kommunen til at sprede læseglæde denne sommer ved at dele ud af bogerfaringer og -oplevelser. I denne artikel er det Esrum Kloster og Møllegaards direktør Birgitte Meisner Nielsen, der har ordet.
Hvilke bøger skal du have med i kufferten denne sommer?
For tiden fungerer det godt for mig med bøger, der ikke er alt for lange eller i flere bind. Lidt kortere bøger på maksimalt 200 sider, det er godt, men det er også ærgerligt, for det giver noget virkelig godt at fordybe sig over lang tid i et flerbindsværk. Men denne sommer bliver det de korte bøger til mig.
Jeg har fundet ”On Solitude” af Michel de Montaigne. En lille, ret lækker udgivelse fra Penguin Books. Det er en bog om ikke bare det at være alene. Montaigne forholder sig til flere interessante menneskelige temaer som forestillingsevne, tristhed og søvn. Cirka 10 sider per tema. Det er oplysende og anderledes, og lige til at gå til. Det tror jeg vil give mig noget at tænke over.
Derudover skal jeg læse i min helt nye bog ”Philosophy in the Garden” af Damon Young. Den lyder lovende ud fra bagsideteksten - som både perspektivrig og hyggelig læsning.
Endelig er jeg nødt til at have min efterhånden ret slidte udgave af ”Jordbo – en ledsager i uregerlige tider” af Emmy Laura Perez Fjalland med. Det er en håndbog til at vække nysgerrigheden for de landskaber og omgivelser, som vi igennem tiden har glemt, at vi aldrig har været adskilt fra. Fjalland skriver på sådan en behagelig og informativ måde, også lidt poetisk. Der er både øvelser, refleksioner og opskrifter i bogen, blandt andet på det bedste rugbrød til en spegepølsemad. Bogen er, som den kalder sig, en ledsager.
Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig?
Det er da et nærmest umuligt spørgsmål, for der er flere bøger, alt afhængig af min alder og ståsted i livet. Da jeg var teenager, gjorde Nordahl Griegs ”Ung må verden endnu være” et kæmpestort indtryk på mig. Den ramte mig med sin idealisme. I 20’erne husker jeg, at ”Jørgen Stein” af Jacob Paludan og Friedrich von Schillers ”Don Carlos” virkelig ramte mig.

I de senere år har jeg fået øjnene op for, hvor meget jeg har at lære om natur og planter. Sidste år læste jeg botanikeren Robin Wall Kimmerer’s ”Braiding sweetgrass”, hvor Kimmerer undersøger forskellen på en moderne og traditionel indgangsvinkel til naturen og alle de planter og dyr, vi lever side om side med.
Det var god læsning, og det føltes også rigtigt at prøve at favne både at kigge tilbage på, hvordan mennesker har levet i respektfuldt forhold til naturen og at pege fremad på, hvordan vi får den tankegang ind i vores tænkning og handlinger fremadrettet.
Hvilken bog husker du bedst fra din barndom?
Jeg husker, at min mor læste bøgerne om Povl Pindsvin højt for min storebror og mig i sofaen. Det var ”Povl Pindsvin ta’r til Lofoten” og ”Povl Pindsvin og vandstenen”. Jeg kan ikke rigtig huske handlingen i bøgerne længere, men jeg tror, at de handlede om venskab og eventyr, og det var rart og spændende.
Da jeg blev ældre og selv gik på skolebiblioteket, blev jeg helt ekset med bøgerne om pigen Linnea: ”Linnea planter”, ”Linneas årbog” og bogen om hendes ven ”Linus laver mad”. Jeg lånte dem igen og igen på Sabro Bibliotek. Jeg har som voksen fundet dem alle antikvarisk, og mine børn læser dem i dag, så de står ligesom distancen på tværs af generationer, hvilket jeg tænker er et kvalitetsstempel for en bog. Faktisk hedder min datter Linnea.
Hvad er dit yndlingslæsested?
Mit absolutte favoritsted at læse er i sengen iført en lun pyjamas – det kan jeg kun anbefale. Men der er heller ikke meget, der slår ild i pejsen, en lænestol eller et sofahjørne med en skammel til benene, måske et lille slumretæppe, i hvert fald en kop earl grey te. Måske en lille småkage eller chokoladekiks … så er man klar til at lade sig opsluge af bogens univers.
Birgitte Meisner Nielsen er direktør for Esrum Kloster & Møllegård.