Sara Omar og ’Dødevaskeren’ vandt Læsernes bogpris 2018

13.04.18
Afstemningen blandt ti nominerede danske bøger fra 2017 er slut og Sara Omars roman var klart læsernes favorit med ca. 1/3 af alle stemmer.

Sara Omar fik overrakt prisen i går d. 12. april af Danmarks Biblioteksforening og Berlingske i tæt samarbejde med landets biblioteker.

Med æren følger en check på 100.000 kr.

Sara Omar vinder Læsernes Bogpris 2018 for sin fantastiske roman om en muslimsk kvinde, der vokser op både i Kurdistan og i Danmark. Hun lever et liv i undertrykkelse og vold - alene fordi hun er af hunkøn.

»Jeg står her og vil sende en hilsen til de mænd, som tillader sig selv at ødelægge kvinder og pigers liv,« sagde forfatteren Sara Omar, bla. i sin takketale.

Se her - Prisoverrækkelsen og hele Sara Omars tale på det Bibliotekspolitiske Topmøde i Herning (via facebook)

Forfatteren har skrevet romanen med livet som indsats for at forbedre livet for andre muslimske kvinder.

Da "Dødevaskeren" (Politikens Forlag) blev udgivet i november 2017, sagde Sara Omar bl.a. følgende om romanen:
"Forestil jer, at en kvinde kan kaste skam over en hel familie, alene fordi hun er født som kvinde. Forestil jer, at en kvinde er så skamfuld en skabning, at hun ingen ret har over sit eget liv og sit eget køn. Forestil jer, at en mand skal vaske sig, når han har rørt ved en kvinde, fordi han skal renses for urenhed. Forestil jer, at en mand til hver en tid står over en kvinde; at han kan slå, dræbe og udnytte hende, som han vil, fordi han er mand og hun kun en kvinde.
Det er hverdagen for millioner af kvinder verden over i de fleste lande, regioner og millioner af hjem, hvor kultur, mentalitet, religion og livsødelæggende overbevisninger står over alt andet. Det er den hverdag, som min bog skildrer. Livet som værende kun en kvinde. Det er en fortælling om skyld, skam og ære. For mange kvinder står valget mellem at leve i fangenskab eller at lide i frihed. Derfor forbliver mange i et mentalt og socialt fængsel, og de vil endda forsvare deres egne fangevogtere til døden."

Bibliotekernes Litteratursiden.dk skrev: Dansk-kurdiske Sara Omar debuterer med en uhyre vigtig bog, der sætter et gammelt trossamfund under lup i ligestillingens navn Læs mere...

Sara Omar er født i Kurdistan i 1986. Ganske ung måtte Sara Omar flygte fra Kurdistan, bl.a. på grund af Golfkrigen. Hun kom til Danmark i 2001 og hun er i dag bachelor i statskundskab og er ligeledes kandidatstuderende i statskundskab.

Materialer