Redningen af de danske jøder oktober 1943

04.10.18
75 året for redningen fejres over hele Danmark. En af flugt-ruterne gik via Gilleleje og på biblioteket kan du blive klogere på, hvad der skete dengang for 75 år siden.

For 75 år siden blev det befalet af Hitler, at de danske jøder skulle interneres. En aktion blev forberedt.
Natten mellem d. 1. og 2. oktober skulle det ske, men oplysninger om aktionen blev lækket. Derved undslap størstedelen af de danske jøder til Sverige med hjælp fra deres landsmænd.

En af flugt-ruterne gik via Gilleleje. Mange kom den vej - men desværre blev en stor gruppe også fanget i Gilleleje - den største flok i natten mellem den 6. og 7. oktober, mens de sad i skjul på kirkeloftet.

I anledning af 75 året har  Gilleleje Bibliotek, Museum Nordsjælland og Gilleleje kirke samlet en række af arrangementer, som hver på deres måde markerer begivenhederne, for som årene er gået, er byen og kirken blevet til et af de vigtigste erindringssteder, kendt over hele verden.

Hent en folder med alle arrangementerne på Gilleleje Bibliotek.

Se nærmere på kirkens og museets hjemmesider:
gillelejekirke.dk
museumns.dk

Redningen af de danske jøder er skelsættende i den nyere danske historie. 

Men hvordan kunne det lade sig gøre? Hvad gik der forud og hvorfor gik det helt anderledes i Danmark ind i andre europæiske lande? Der er skrevet mange bøger og lavet film om begivenhederne. Personlige beretninger om flugten og historikeres bud på, hvordan det kunne lade sig gøre.

Vi har her samlet et udvalg at bøger, e-bøger, film og gode hjemmesider om oktober 43.

Film- og radioklip

Onlinekilder

Materialer