dekorativ
Foto: Keld Navntoft, Kongehuset

Dronning Margrethe - 50 år på tronen

14.01.22
​​​​​​​Den 14. januar 2022 er det 50 år siden, at Dronning Margrethe blev udråbt til dronning.

"Vi har ingen tradition for abdikation i Danmark. At være dronning, det er man for livet. Det er en livsopgave. Sådan har det været opfattet i alle de år, Danmark har været et kongerige. Og sådan mener jeg, det bør være."

Dronning Margrethe blev født den 16. april 1940. Hun efterfulgte sin far Kong Frederik den 9. på tronen, da han døde den 14. januar 1972.
På grund af epidemien har kongehuset udskudt alle festligheder i anledning af jubilæet.

Populær som aldrig før

I 2010 slog den da 70-årige Dronning Margrethe fast i Jyllands-Posten, at hun ikke umiddelbart havde tænkt sig at overlade posten som regent til sin søn. Det lod til at falde i folkets smag. I hvert fald er dronningen populær som aldrig før.
I 2020 viste en undersøgelse, at hele 84 procent af befolkningen værdsatte det danske kongehus, og at hele 59 procent mente, at hun var værd sin apanage på 90 millioner kroner årligt.


Nytårstalen - et fast element hos danskerne nytårsaften

Siden anden verdenskrig har den danske monark holdt én årlig tale til nationen, nytårstalen. Den bliver set af godt 2 millioner danskere hvert år. Den tradition brød dronningen den 17. marts 2020, hvor hun gik på landsdækkende tv og opfordrede til at følge myndighedernes direktiver om den nye coronasmitte fra Kina.  ’Man kan ikke være fester og runde fødselsdage bekendt’, sagde hun, som også selv måtte udsætte festlighederne for sin 80-års fødselsdag.Dronningen som kunstner

Dronning Margrethe er en alsidig og produktiv kunsthåndværker. Hun har designet kostumer til teaterforestillinger, produceret decoupage, syet messehageler til kirker og har illustreret romanen Ringenes herre. Og så har hun udstillet malerier på museer og gallerier over hele landet – ofte under kunstnernavnet Ingahild Grathmer.
Materialer