dekorativ

Gør dit barn nysgerrig på naturvidenskab

05.05.22
Måske ligger det ikke lige først for at få børnene til at læse om grundstofferne, solsystemet og tyngdekraften. Men man kan faktisk godt finde litteratur, som gør naturvidenskab sjovere at lære om.

Om Videnskabsår22 

Niels Bohr instituttet er initiativtager til Videnskabsår22, som har til formål at skabe nysgerrighed og interesse for naturvidenskab og forskning hos alle familier i Danmark ved at bringe videnskab i øjenhøjde med danskerne.
Anledningen er, at det er hundrede år siden, at Niels Bohr som første dansker modtog Nobelprisen i fysik samtidig med, at FN har udnævnt 2022 som ”International Year of Basic Science and Development”.
Både landets biblioteker og DR bakker op om kampagnen.  

Læs mere om Videnskabsår22 
 

Det er vigtigt at lære om de naturvidenskabelige fag, så vi også får udviklet små Albert Einsteins og Niels Bohr i fremtiden.
Det bedste tidspunkt at få nogen interesseret i naturvidenskab er faktisk, imens man er barn, for der er man allermest nysgerrig og undersøgende på sine omgivelser. Børn er mere årvågne over for ens omgivelser end os voksne, fordi vi ofte er mere optaget af andre ting, som ens arbejde, pligter og alle de andre kedelige hverdagsting, som vi skal nå.

Observationer er en stor del af en videnskabsmands/kvindes arbejde, så man kan allerede starte tidligt med fokus på at observere. Læg for eksempel mærke til årstidernes skiften, blade der springer ud, og ting der bevæger sig i vinden.

Dyrk nysgerrigheden og gå med i legen, når børnene stiller undersøgende spørgsmål:

  • Hvordan kan fugle flyve?
  • Hvad er stjerner lavet af?
  • Hvorfor falder vi ikke ned fra jorden?

Gå på opdagelse i vores litteratur og søg inspiration til at stille spørgsmål omkring alle de finurlige ting, som sker hver dag rundt omkring os og som faktisk er fantastiske på hver deres måde.
Vi har materialer fyldt med de lidt mere skæve spørgsmål, som kan være sjove for børn (og voksne) at undersøge. Samtidig kan I bruge litteraturen til at finde svaret på de mange spørgsmål, som kan opstå undervejs. 

Hvis I har svært ved at finde svaret på spørgsmålene, kan I faktisk også stille spørgsmål til biblioteksvagten, som straks vil grave dybt for at finde frem til et svar.

Se en liste herunder:

Materialer