gammel mand

Glemmer du, så husker jeg

08.10.21
Tankevækkende bøger og film om livet med demens.

(FOTO : Rad Cyrus)

Hvordan føles det at have demens? I fiktionen kan du komme helt tæt på og gennemleve et liv med huller i hukommelsen og afbrudte hverdagsvaner.

Når du læser en roman, så lever du dig ind i andre menneskers liv og hverdag. Du ser verden gennem deres øjne. Du mærker deres liv med din egen krop. Derfor er skønlitteraturen et godt sted at gå til, hvis du gerne vil vide mere om hvordan andre lever med demens og med demens i familien.

Du finder link til bøger og film nederst på siden.

Du er ikke alene

Lidt af far af Frederik Lindhardt
Biografi. I 2012 fik tidligere biskop Jan Lindhardt konstateret Alzheimers, og nu fortæller hans yngste søn Frederik om sygdomsforløbet og den sidste tid. Bogen handler om den sorg og håbløshed, der rammer, når sygdommen stjæler den man elsker. Men også om det nye forhold der opstår mellem far der ikke mere er den stærkeste og sønnen der pludselig bliver den store i forholdet. Bogen er barsk, men også livsbekræftende og fyldt med kærlighed.

Tøsne og forsytia : noget om livet med Alzheimers af Thomas Bredsdorff 
Biografi. Thomas Bredsdorff (f. 1937) beretter om sit og ægtefællen Lenes liv, efter hun i 2012 fik konstateret Alzheimers sygdom. Det er en fortælling om tab – af hukommelse, sprog, tid- og rumfornemmelse og ikke mindst samliv – men det er også en fortælling om alle de uventede lyspunkter, om Lenes daglige gang i det uundværlige aktivitetscenter, om timerne med musikterapeuten Hugo og om hendes pludselige glimt af klarhed og glæde. Thomas Bredsdorff går også på opdagelse i aldringens filosofi og Alzheimers’ idéhistorie. 

Kom og put mig i nogle skuffer : min demente mor på telefonsvareren af Ingelise Vinther Andersen
Asta Larsen (1917-2006) blev ramt af Alzheimer i sine sidste år. Hendes datter har nedskrevet sin mors mange beskeder på telefonsvareren, som et vidnesbyrd om stor ensomhed, angst, uro og hjemlængsel.

Jeg ser dig stadig : en fortælling om livet med Alzheimer af Julie Rubow 
Hustruens fortælling om sin mand Bjørn Jacobsens sygdomsudvikling, da han i 2014 som 48-årig fik konstateret Alzheimers. Fem år senere døde han af sygdommen. Om hendes kampe for den bedste behandling. De huskes fra tv-dokumentaren "En stille forsvinden".

Fra fiktionens verden

En sidste ferie af Michael Zadoorian
Livsbekræftende roman om et ældre ægtepars sidste ferietur i autocamper. Hun er uhelbredelig syg af cancer, og han er ramt af Alzheimers. Det er en ferietur, hvor ægteparret kæder fortid og nutid sammen med refleksioner og gamle lysbilleder.

Stadig Alice af Lisa Genova
Alice er professor ved Harvard og får som 50-årig konstateret Alzheimers sygdom. Vi følger, også fra Alice's synsvinkel, omverdenens reaktion og hendes egen angst og tiltagende mentale opløsning. Alice's sygdom får dog også familien til at samles i kærlighed om hende. Bogen er også filmatiseret, se den på Filmstriben.

Og hver morgen bliver vejen hjem længere og længere af Fredrik Backman
Farfar og Noah har altid snakket om alt mellem himmel og jord. Men farfar nærmer sig livets afslutning og bliver mere og mere glemsom. Til sidst må Noah, og Noahs far Ted, sige farvel til farfar

Vores livs ferie - en film Af Paolo Virzì (DVD og Filmstriben)
Et ældre ægtepar Ella og John er begge alvorligt syge. De beslutter at tage på deres livs rejse i deres gamle autocamper til Hemingways hus i Key West. Noget den Alzheimer-ramte litteraturprofessor John, med speciale i Hemingway, altid har drømt om.
 

Demens fortalt for børn

Glemmer du - Billedbog af Mette Vedsø, Kamila Slocinska
Susis farmor bliver dement. Både Susis far og farmor er kede af det, men Susi leger med farmor og gør dem glade igen

I dag ved jeg ikke, hvem jeg er - Billedbog af Ida Sundin Asp
Morfar kan ikke længere huske hvor han bor, at han er morfar og har et barnebarn. Når hun kommer på besøg, besøger de alle de steder, han har glemt og får alligevel en hyggelig dag

Alle farmors penge - Billedbog af Ulf Nilsson
For en dreng på 6 år er det svært at forstå, når ens farmor pludselig bliver underlig. Men han vil hjælpe hende, alt det han kan, også den dag hun går i banken og hæver alle sine penge

Min søde, glemsomme bedstefar - Billedbog af Ilona Lammertink
Malthe elsker at besøge bedstefar. Men en dag er bedstefar forandret. Han kan slet ikke genkende Malthe, som bliver ked af det. Men så opdager han, at det er en god idé at minde bedstefar om gamle dage.

Materialer