dekorativ
Johnny fra biblioteket viser nogle af vores mange bøger med digte

Digte – debutanter, klassikere og dem der får særligt opmærksomhed

28.05.24
Digte, de svævende og poetiske, de enkle og ligetil. De vrede og hårdt slående, de drømmende og malende. De nye, de gamle, de korte og de lange.

Digte er (ofte) korte, koncentrerede tekster der rummer følelser, iagttagelser og fortællinger. De kan afspejle hverdagen; den gentagne, den syge eller den magiske. Kaffemaskinens brummen kan enten være fortryllende eller en monoton irritation. Digte kan indeholde følelser af alle slags.  

Et digt kan være vredt, kan være et opråb og et kampskrift. Det kan også være sorgfuldt, længselsfuldt eller håbefuldt; blomster springer ud, bier summer og selv regnens dråber er en frydefuld lyd. 

Det er svært at sætte ord på, hvad et digt præcist er og kan, og det kan være svært at begrænse sig, når man skal fremhæve nogle særlige – derfor er vores liste også lang, og du vil finde både debutanter, dem der har vakt særlig opsigt og de velkendte. 

Debutanter og dem der har vakt særlig opsigt 

På biblioteket finder du flere nye danske debutanter: Amina Elmi, Victor Lange, Andrea Fjordside og Lene Bang. De kommer med en ny tone, nye tematikker og nyt mod. 

Digte kan skabe debat og være et opråb. Nogle digte får særligt meget opmærksomhed, og lige nu er det bl.a. ’Dijinn’ af Elias Sadaq og ’Barbar’ af førnævnte Amina Elmi. 

De velkendte 

Nogle digte husker man særligt, på grund af deres form, format, indhold, hvornår man læste dem eller hvem der har skrevet dem. 

’Undskyld vi er her’ af Caspar Eric er et opråb fra alle de mange danskere, der har et handicap.
Caspar Eric har udvalgt hundredvis af citater fra det virale hashtag #undskyldvierher, og har samlet dem i en stærk udgivelse.  

Digtsamlingen ’Drømmene maler virkeligheden’ af Tobias Rahim er særligt kendt for dens indhold (ikke ordene, men billederne). 

Om du er en ivrig læser af digte, eller endnu ikke har læst en eneste linje i et digt, så kommer vi her med vores anbefalinger til gode, sjove, stærke og gribende digte. Vi håber, at du har lyst og mod til at læs enten et enkelt digt eller en digtsamling – der er mange gode læseoplevelser i vente. 

Materialer