ærø korn klitter og kornmark

De danske øers muld, mennesker og fortællinger

18.06.21
Find de alternative historier om danskernes liv på øerne, før du sejler ud.

(Foto : Heidi W. Hemmje)

Danmark er en nation af øer - ikke mindre end 1419 af dem, hvoraf dog kun 443 er navngivne (iflg. Lex.dk), fra Agerø til Årø. Hundredevis af øer, der bare ligger der - uden navn, og kun 78 af dem er beboede - det er da om noget oplægget til et eventyr.

Overvejer du en tur i øhavet her til sommer, er der naturligvis masser af klassiske rejsebøger til at guide dig. Du kan få fifs til vandre- eller cykelture, de bedste restauranter, de fineste fiskepladser og så videre - men her vil vi gerne træde lidt udenfor den vante sti. For der er andre veje end vandveje til de danske øer, og nogle af dem kommer vidt omkring i tid og sted. Det er nogle af dem, vi har forsøgt at finde frem her: de bøger, der giver de nye og overraskende perspektiver på de danske øer.

 
Den historiske baggrund

Her skete det : Øerne : historie
Med så megen plads anbragt i havet er der naturligvis en del af Danmarkshistorien, der har fundet sted på øerne. Det vidste allerede den navnkundige historieformidler Palle Lauring, og han skrev da også en bog om lige præcis det emne: "Her skete det: øerne". Her fortæller han om nogle af de store og små begivenheder, der har fundt sted omringet af vand - nogle, der har sat sig spor gennem hele landets historie, og andre, der kun fortælles lokalt.
 

Længere tilbage i historien

356 oldtidsminder på øerne
Visse historier fortælles ikke længere - og er aldrig skrevet ned. Det er historierne, som vi graver op af jorden. Og de historier er historikeren Henning Dehn-Nielsen en spændende vejleder til. Han har fundet "356 Oldtidsminder på øerne", der bringer dig rundt alle de steder, hvor historien har sat sine spor.

De forladte øer

Forladt : fortællinger fra 20 ubeboede danske øer
Der er naturligvis masser af rejsebøger, der kan føre dig rundt på de danske øer, men Christina Vorre viser dig de steder, de andre ikke snakker om. I "Forladt : fortællinger fra 20 ubeboede danske øer" fortæller hun historierne om nogle af de danske småøer, hvor der tidligere har boet mennesker - og hvordan det er lykkedes nogle af dem at tiltrække nyt liv. Det er dragende fortællinger om mennesker og miljø, og hvordan de påvirker hinanden.
 

Øboerne

De sidste øboere : fortællinger fra udkanten af det danske ørige
Det er tydeligt, at Christina Vorre har blik for de danske øer, for hun har skrevet endnu en bog om emnet, "De sidste øboere : fortællinger fra udkanten af det danske ørige". Her kigger hun på ølivet både med historiske og moderne øjne og snakker med nogle af de mennesker, som kan forklare, hvordan verden ser ud set fra øerne. Det er de helt små øer, hun besøger, så det er ikke steder, hvor du let kan tage en færge hen, hvilket blot gør hendes bøger så meget mere læseværdige.
 

Odyseen

Homers nordiske rødder : Iliaden, Odysseen og myternes vandringer
De fleste af os tænker nok på de danske øer som hyggelige småsteder, præget af sommerferiestemning, familiesamvær og is hver dag. Men hvad nu hvis de danske (og nordiske) farvande i stedet var dramatiske åsteder, hvor fortidens helte drog igennem og kæmpede mod hekse og kykloper? Nej, her tænker vi ikke på vor velkendte mytologi, men på en teori fremsat af italieneren Felice Vinci: han mener, at Homers fortællinger om Odyssen og Iliaden slet ikke foregår i Middelhavet, men derimod i Norden i Bronzealderen. Så Odysseus stammede måske fra Lyø!

Det er blot en teori, men det er en spændende en af slagsen, når man er dansker - især når man sidder på dækket af en båd eller færge på vej til en af vores mange øer med "Homers nordiske rødder" mellem hænderne.
 

Materialer