urværk

7 bøger - med hver sin årsag til at rejse i tiden

27.01.21
Græsset er altid grønnere - og tiden er altid bedre på den anden side?

Tid er en mærkelig substans. På samme tid allestednærværende og uundgåelig og symbolsk. Som da vi ændrede årstal fra 2020 til 2021 og tænkte, at nu måtte det da helt automatisk blive bedre - hvorefter det nye år bød på virusmutationer og amerikansk kupforsøg. Tænk hvis man kunne genoplive en gammel drøm om at kunne frigøre sig fra tidens snærende bånd og flytte sig til et helt andet sted i tidens strøm.

Det er desværre stadig ikke noget, der kan lade sig gøre rent praktisk, men litterært er muligheden selvfølgelig til stede.
Så her er 7 gode grunde til at rejse i tiden.

LINK til de anbefalede bøger er nederst på siden.

1. For at gøre verden bedre - Ben Elton / "I kamp mod tiden"(ebog + netlydbog)

I Ben Eltons "I kamp mod tiden" bliver den tidligere soldat Hugh kontaktet af en hemmeligt selskab. Efter mange års arbejde har de identificeret det kernepunkt i tiden, hvor alting gik galt, og verdens nedtur begyndte. Og hvad vigtigere er: De har en måde, hvorpå de kan anbringe ham på netop det tidspunkt, så han kan ændre det. En skarp spændingsroman.


2. Ved et uheld - Niels Brunse / "Havmanden" (ebog)

Der er ikke meget forklaring i Niels Brunses "Havmanden". Hovedpersonens båd forulykker, og da han bliver trukket op af vandet, er han i året 1647. Han havner i England og må gennemleve historien i samme fart som de indfødte, hvilket blandt andet bringer ham i kontakt med Oliver Cromwell og John Milton. Tidsrejsen vender naturligvis tilbage i plottet, men først og fremmest har Brunse skrevet en fascinerende historisk funderet roman.


3. For at hjælpe - Michael Crichton / "Timeline" (Netlydbog)

Michael Crichton, nok mest kendt for "Jurassic Park", har også forsøgt sig med tidsrejser i "Timeline". Her bliver en gruppe studerende præsenteret for den maskine, som deres professor har benyttet til at rejse tilbage i tiden, mere specifikt til 1357. De melder sig til at hjælpe ham tilbage og havner i en hæsblæsende tjubang-historie med masser af riddere og sværdkampe. "Timeline" er klart romanen, hvis man vil have action på drengen.


4. For at komme til Skive - Marie Ladefoged / "Rejsen til Skyway" (ebog)

Tidsrejser er ikke noget, man ser meget til i danske romaner, men her er det Marie Ladefogeds "Rejsen til Skyway" - hvor titlens Skyway faktisk er Skive, som i fremtiden er blevet Danmarks hovedstad. Vi er i år 2036. Tine er 63 år gammel og single. En dag da Tine besøger barndomsbyen Skive, støder hun på en tidsmaskine der sender hende frem til år 2636, hvor Skive er blevet til metropolen Skyway. Med kvinden Tine som synsvinkel, får vi den eneste bog her på listen, som blandt sine temaer kan beskrive skilsmisse og aldring.5. For at møde Mozart - Peter Dürrfeld / "Bravo, Mozart!" (ebog)

Fortælleren i Peter Dürrfelds roman "Bravo, Mozart!" foretager en fantasirejse tilbage i tident. Historien er en hyldest til Mozart, hans musik og indflydelse på forfatteren - og samtidig en drømmeagtig skildring af Mozarts liv og det leben, der omgav ham. Sammen med ham tages læseren tilbage i 1700-tallet og føres gennem komponistens liv i punktform.6. For tænk hvis vi ku' forhindre et mord - Stephen King /  '22.11.63' (ebog + netlydbog)

I Stephen Kings roman '22.11.63' bliver gymnasielæreren Jake Epping via en tidstunnel sendt tilbage til USA i 1958 med den klare mission at eliminere Lee Harvey Oswald for at forhindre Kennedy-mordet og dermed ændre historiens gang.7. For at forsone - Carl-Henning Wijkmark / 'Vi ses i næste drøm' (ebog)

Den svenske forfatter og debattør, Carl-Henning Wijkmark havde et stort internationalt udsyn, var meget aktiv i samfundsdebatten, reflekterende og fabulerende over døden og især hvad det vil sige at være menneske. Han døde sidste år og derfor synes jeg romanen 'Vi ses i næste drøm' skal med på listen. Professor Frank Larson slår hovedet, farer vild i en kælder og da han kommer op til overfladen, er han tilbage i 1924, hvor han begynder en spændende rejse. En rejse, hvor han blandt andet møder sin mor i en yngre udgave. Man har fornemmelsen af, at historien muligvis ikke udspiller sig i den verden, vi kender bedst. Eller måske gør den? Og i drømme kan alt som bekendt ske.

 
God rejselyst!
Materialer