dekorativ

50 år med Alfons Åberg

23.08.22
For et halvt århundrede siden gjorde en lille skaldet fyr sin entré i børnelitteraturen.

Alfons Åberg fejrer 50 års fødselsdag og måske vil han invitere nutidens populære børnebogsfigurer "Vitello" og "Sally" med hjem til fest.  

Da den svenske forfatter og illustrator Gunilla Bergstrøm i 1972 opfandt børnebogsfiguren Alfons Åberg, var verden en lidt anden end i dag. Dengang vakte det opsigt, at Alfons levede alene med sin far. Bøgerne var nogle af de første billedbøger, der havde skilmisse aspektet med som præmis for historien. I dag er det ganske normalt. Tænk bare på de populære historier om "Sallys far", hvor faren er den aktive eller "Vitello", hvor moren er alene og har forskellige "bekendskaber". 

Historierne med Alfons Åberg blev hurtigt populære, fordi de netop tog en masse dagligdags gøremål og problematikker op og vendte dem på en sød og sjov måde. Lige fra at komme ud af døren til tiden, binde sine snørebånd, venskaber med både drenge, piger og usynlige venner. Det er nemt at se sig selv som Alfons, når man er et lille barn, og at genkende sig selv i Alfons' far, når man er voksen, og skal have puttet et barn, der har hundrede undskyldninger for ikke at lægge sig til at sove.

Gunilla Bergstrøm døde i 2021, 79 år gammel.

Bøgerne er oversat til mange sprog. På tysk hedder han "Willi Wiberg", på engelsk "Alfie Atkins" og på frank "Alphonse Aubert".

Materialer