foto med bjerg gletcher og hav

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Place / Room
Kulturhavn Gilleleje Bio 2
Target
For voksne
Foredrag & Debat

UDSOLGT / Hvordan is og vand dannede Danmark. Live-stream foredrag

12.11.19
Professor I geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og lektor i geologi Nicolaj Krog Larsen, Institut for Geoscience og Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet vil I dette foredrag fortælle om, hvordan og hvornår det danske landskab blev skabt.

Foredraget er et af de enestående og meget populære livestream-foredrag fra Aarhus Universitet som led i foredragsserien "Offentlige foredrag i Naturvidenskab", som universitetet afholder.
 
Det danske landskab bærer tydeligt præg af at være dannet af is og vand. Vi har alle bemærket smeltevandssletter og morænelandskaber samt store sten, som blev medbragt af isen fra Norge eller Sverige under de seneste istider.
 
I første del af foredraget hører vi om, hvordan klima og pladetektonik over det meste af jorden konkurrerer om bjergenes højde og form. Endvidere vil vi høre om, hvordan istiderne omformede bjergene i Norge og Sverige, og hvordan de frigjorte materialer senere endte med at udgøre det danske landskab.
 
I anden del af foredraget vil vi se highlights fra den nyeste forskning i istidernes Danmark og høre, hvordan istiderne stadig har indflydelse på, hvordan landskabet udvikler sig i dag f.eks. ved, at eftervirkningerne fra isens tyngde stadig får det meste af Danmark til at hæve sig, hvilket jo er gode nyheder, da havspejlet nu stiger som følge af den globale opvarmning.
Under foredraget vil det være muligt at stille spørgsmål til foredragsholderne via twitter og SMS.

OBS! Der er 50 unummererede pladser - kom i god tid, meget gerne kl.18:45

Arr. Gilleleje bibliotek og Kulturhavn Gilleleje