en grøn menneskefigur i en glaskolbe

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Place / Room
Kulturhavn Gilleleje Bio 2
Target
For voksne
Foredrag & Debat

Forædling af mennesket - før og nu. Live-stream foredrag af Tobias Wang

19.11.19
Foredraget er et af de enestående og meget populære livestream-foredrag fra Aarhus Universitet som led i foredragsserien "Offentlige foredrag i Naturvidenskab", som universitetet afholder.

Professor I zoofysiologi Tobias Wang, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, vil I dette foredrag fortælle om, hvordan nutidens enorme landvindinger indenfor genterapi og genetiske tests, f.eks. fosterdiagnostik, skaber vigtige etiske dilemmaer, som flere og flere af os vil stifte bekendtskab med, f.eks. når vi liver syge, når vi er pårørende, og når vi får børn eller fravælger af få dem.

I starten af 1900-tallet spillede biologividenskaben en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik. I dag skaber genterapi og genetiske tests etiske dilemmaer.
Er det f.eks. et problem for menneskets fremtid, at alle mennesker, selv dem med fysiske og mentale handicap, får børn?
Dette spørgsmål spillede en vigtig rolle i samfundsdebatten i begyndelsen af 1900-tallet. Det blev forstærket af nye videnskabelige erkendelser. Ikke mindst af Darwins og Wallaces beskrivelse af, hvor vigtig selektion har været for evolutionen, altså udvælgelse af de individer, der har størst succes med at overleve og formere sig. Men også erkendelse af og genopdagelsen af munken og planteforskeren Gregor Mendels arvelighedslove.
Så spørgsmålet er, om vi i dag bør omfavne den moderne genetiks enorme potentiale og anvende genredigering klogt?
 
Under foredraget vil det være muligt at stille spørgsmål til foredragsholderne via twitter og SMS.

OBS! Der er 50 unummererede pladser - kom i god tid, meget gerne kl.18:45

Arr. Gilleleje bibliotek og Kulturhavn Gilleleje