lyshåret kvinde pudser næse

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Place / Room
Kulturhavn Gilleleje, Bio 2
Target
For voksne
Foredrag & Debat

Det er bare en Virus - foredrag af overlæge Anders Fomsgaard

03.03.20
Offentlige foredrag i Naturvidenskab. Streamet live fra Aarhus Universitet.

Virus er det mindste smitstof. Det er overalt, og det trænger ind i og udnytter levende celler til at formere sig. En del virus gør os syge. Uden for vores celler er det blot en livløs partikel, som er uden eget stofskifte, og som ikke er i stand til at formere sig alene. Det er blot ”en pose af protein med noget genmateriale indeni”. Men inden i vores celler sker der noget. Dér overtager virus kontrollen af vores celler og laver tusinder af nye viruskopier.


Virus påvirker hele klodens økosystem: de inficerer alt – både mennesker, dyr, planter, svampe og bakterier.
Virus er overalt, og vi bliver alle udsat for en palet af dem igennem livet. Nogle virus er relativt fredelige, andre kan give alvorlige sygdomme – fra en almindelig forkølelse eller herpes til influenza, SARS, ebola, aids og mange andre. Nogle virus nedkæmpes af vores immunsystem, andre bliver kroniske og kan forårsage mangeartede problemer. Der findes også virus, vi kan blive vaccineret mod eller behandlet for, mens vi bare må prøve at undgå andre.


Men hvad er de for nogle, disse virus? Dem, der rammer os mennesker, dem vi bør kende.
Hør overlæge og leder af virusforskning og udvikling ved Statens Serum Institut (samt adjungeret professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet) Anders Fomsgaard fortælle live fra Aarhus Universitet om de vigtigste kendetegn for virus, hvordan de opfører sig, hvordan de ”tænker” og hvordan virusforskerne er nødt til at tænke og arbejde i kampen mod dem.


OBS. Anbefalet mødetid  kl.18.45


Det er gratis, men tilmelding nødvendig.


Arrangementet er et samarbejde mellem Gilleleje Bibliotek & Kulturhavn Gilleleje


Læs mere på ofn.au.dk