avanceret robot med videnskabeligt udstyr på vej ned i dybhavet

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Place / Room
Kulturhavn Gilleleje, Bio 2
Target
For voksne
Foredrag & Debat

AFLYST - Dybhavet - nyt fra en ukendt verden. Foredrag af professorerne i biogeokemi Bo Barker Jørgensen og Ronnie N. Glud

31.03.20
Offentlige foredrag i Naturvidenskab. Streamet live fra Aarhus Universitet.

 

 

Arrangementet er AFLYST

 

 

Forskere har fundet uventet liv på de største havdybder og dybt i havbunden. Ved hjælp af avancerede robotter med videnskabeligt udstyr, der kan operere under det ekstreme tryk, er forskerne nu ved at aflure dybhavets hemmeligheder.


Under havbundens overflade i dybhavet lever der ingen dyr – det er mikroorganismernes verden. De lever af døde alger og dyr fra vandsøjlen hvis organiske rester begraves dybt ned i havbunden. Det organiske stof slipper aldrig op, men efter millioner af år omsættes det ekstremt langsomt. Livet foregår her i slowmotion hvor bakterierne har generationstider op til tusinder af år.


Selv om der til sidst kun er en lille brøkdel af det begravede organiske materiale tilbage, er denne rest en forudsætning for at der er ilt i atmosfæren så vi og andre dyr kan ånde.
På ekspeditioner med skibe med lange bor, som kan bore ned i havbunden, studerer forskerne havbundens liv på store dybder.
For nogle år siden blev den første videnskabelige boreekspedition gennemført i danske farvande. Resultaterne fortalte om Østersøens klimaudvikling igennem de sidste 15.000 år og om de rige bakteriesamfund, som har levet i havbunden siden istiden.


Foredragsholderne: 
Professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
Professor i biogeokemi Ronnie N. Glud, Biologisk Institut, Syddansk Universitet og Tokyo University of Marine Science and Technology


OBS. Anbefalet mødetid  kl.18.45


Det er gratis, men tilmelding nødvendig.


Arrangementet er et samarbejde mellem Gilleleje Bibliotek & Kulturhavn Gilleleje 


Læs mere på ofn.au.dk